Проектът “София Помни” си поставя за цел да създаде база данни за видните личности от българската история, култура, наука и политика, погребани в Централните софийски гробища. Сайтът съдържа карта с описания, снимки и биографии на значимите личности, които ще запознаят гражданите на София и българската общественост с една малко позната страна от културното наследство на столицата. За първи път се представя културната история на София от гледна точка на гробищата като “места на паметта”.


Централните софийски гробища са създадени преди повече от 120 години. В хода на времето се изгубват паметниците на видните личности, погребани там. За много от тях не се пази точен архив и по този начин те изчезват безвъзвратно за нас. Ето защо, уважението към паметта на починалите видни дейци от българската и световна история ни накара да създадем регистър, включващ енциклопедична база данни за живота и делата на погребаните там, както и карта, описваща местоположението на гробните им места. В София са погребани по-голямата част от значимите личности участвали във формирането на Третата българска държава. Това са революционери, военни дейци, политици, писатели, хора на изкуството, културата и спорта, хора, които заемат почетно място не само в българската, но и в световната история.


Проектът „София помни” е създаден от сдружение „Илинденска организация”. Авторите му са Филип С. Филипов и Симеон Г. Попов. Това е вторият им осъществен съвместен проект в сферата на българската история. Филип е дипломиран историк и политолог от Флоридския университет. Един от създателите на Библиотека Струмски, специалист по Балканска история и политика, композитор на филмова музика. Редактор на сп. „Илюстрация Илинден”, автор на книгата “Великите сили, България и Балканските войни (1910-1913 ) в секретната кореспонденция на Британската дипломация (под печат в изд. “Просвета”). Симеон е завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет в Германия и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Бил е стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”.

Проектът „София помни” е финансиран по програма „Култура” на Столична община.


"Информацията е в процес на допълване.

ОП "Гробищни Паркове"

За контакти: info@sofiapomni.bg